Ilmainen luottotietojen tarkistus

Ilmainen luottotietojen tarkistus on lain mukaan mahdollista kerran vuodessa. Suomessa luottotietorekisteriä ylläpitää Suomen Asiakastieto Oy, jolta omia luottotietoja voi kerran kahdentoista kuukauden aikana kysyä maksutta. Ilmainen luottotietojen tarkistus ei enää ole mikäli omien luottotietoja kysytään useammin kuin kerran vuodessa. Samalla on mahdollista saada tietää ketkä ovat kyselleet luottotietoja.

Tarpeen vaatiessa yrityksillä ja yksityisillä henkilöillä on oikeus tarkistaa luottotiedot. Mikäli luottotietojen tarkistamiseen ei ole tarvetta ja toisen yksityishenkilön luottotietoja kysyy, syyllistyy rikokseen. On siis laitonta tarkistaa toisen henkilön luottotietoja ilman pätevää syytä. Pätevä syy on esimerkiksi asunnon vuokraus. Myös yrityksellä on oikeus tarkistaa työnhakijan luottotiedot työnhakutilanteessa.

Luottotiedoilla tarkoitetaan henkilön maksuhistoriaa, ja luottorekisteristä löytyvät tiedot maksujen laiminlyönneistä. Luottotiedoilla ja niiden sisällöllä voi olla vaikutusta jokapäiväiseen elämään, ja sen takia on tärkeää huolehtia niiden kunnossapidosta maksamalla laskut ajoissa. Arkisimmillaan luottotietojen menetys voi näkyä asunnon vuokraus tilanteessa, luottokorttia hakiessa tai esimerkiksi lainaa haettaessa.

Merkinnät luottotiedoissa pysyvät pahimmillaan monien vuosien ajan ja voivat vaikeuttaa elämää huomattavasti. Herkästi luottotietoja ei kuitenkaan menetä, ja ilmainen luottotietojen tarkistus mahdollistaa välttämään luottotietojen menetyksen. Ilmaiseksi luottotiedot voi tarkistaa lähettämällä vapaamuotoisen pyynnön Suomen Asiakastieto Oy:lle tai käydä paikan päällä kysymässä tietoja.

Luottotiedot antavat tarkistajalle tietoa siitä minkälainen henkilön maksuhäiriö historia on ollut. Maksuhäiriö ei synny kovin helposti vaan sen syntymiseen tarvitaan kuitenkin muutamia muistutuksia niin velkojalta, kuin perintätoimistolta. Luottotietojen menetys on helposti vältettävissä, maksamalla laskut ja lainat ajallaan on helpoin tapa välttää maksuhäiriöt. Jos perintäkirje ehtii kuitenkin saapua, on suositeltavaa ottaa pikimmiten yhteyttä velkojaan ja pyrkiä sopimaan maksusuunnitelma. Maksusuunnitelman tekemiseen ollaan yleensä velkojan puolelta myöntyväisiä, sillä perintäprosessi on kallista ja vie paljon aikaa. Omat luottotiedot kannattaa tarkistaa säännöllisesti, jotta aiheettomilta merkinnöiltä luottotiedoissa vältytään.

Leave A Response