Luottorekisteri

Luottorekisteri on tietokanta, johon on koottu suomalaisten luottotiedot. Luottotiedoilla tarkoitetaan, onko henkilöllä maksuhäiriöitä ja luottotietoja usein käytetään kun halutaan arvioida henkilön maksukykyä, luotettavuutta ja taloudellista asemaa. Luottorekisteri on Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämä ja luottotietoja voi kysellä internetin kautta tai pistäytymällä paikan päälle.

Luottotietoja kysellään tilanteissa kun henkilön maksukyky halutaan varmentaa. Yritykset ja yksityiset henkilöt voivat käyttää tällöin hyväkseen luottorekisteriä. Tilanteita joissa luottotietojen kunnossa olo on tärkeää ovat esimerkiksi vuokra-asunnon saaminen, puhelinliittymän avaus ja lainan hakeminen. Myös työnantajalla on oikeus tarkistaa työnhakijan luottotiedot, joten jopa unelmien työpaikka voi jäädä saamatta mikäli luottotiedot eivät ole kunnossa.

Luottorekisteri on osaltaan luotu siis suojelemaan myös luoton myöntäjiä. Aina kun luottotietoja kysellään, on siihen oltava pätevä syy. Mikäli syyllistyy luottotietojen kyselyyn ilman pätevää syytä, on se rikos ja siitä voi joutua vastuuseen. On suositeltavaa että tarkistaa omat luottotiedot säännöllisesti. Samalla on mahdollista saada tietää ketkä ovat kyselleet luottotietoja. Käytännössä tämä tarkoittaa vapaamuotoisen kirjeen lähettämistä Suomen asiakastieto Oy:lle tai paikan päälle menemistä. Ihanteellinen tilanne on silloin kun maksuhäiriöitä ei luottotiedoissa ole eli luottotiedot ovat puhtaat.

Mikäli luottorekisteri ei ole puhdas ja luottotiedot ovat menneet, voi se siis vaikeuttaa elämää monella tavalla. Helpoin tapa välttää luottotietojen menetys on maksaa laskut ajallaan. Mikäli on luottotiedot mennyt ja syy on aiheeton, kannattaa ottaa pikimmiten yhteyttä velkojaan asioiden selvittämiseksi. Mikäli perintäkirje on jo ehtinyt saapua, kannattaa pikimmiten alkaa suunnitella maksusuunnitelmaa velkojan kanssa ottamalla häneen yhteyttä. Velkojat ovat useimmiten myöntyväisiä maksusuunnitelman tekoon, sillä perintäprosessi on kallista ja aikaa vievää puuhaa.

Leave A Response