Luottotiedot ilmaiseksi

Suomen Asiakastieto Oy ylläpitää rekisteriä, josta voi tarkistaa omien luottotietojensa tilanteen. Ihanteellinen tilanne on silloin kun maksuhäiriöitä ei luottotiedoissa ole eli luottotiedot ovat puhtaat. Kerran kahdentoista kuukauden aikana on mahdollista tarkistaa luottotiedot ilmaiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa vapaamuotoisen kirjeen lähettämistä Suomen asiakastieto Oy:lle tai paikan päälle menemistä. Samalla on mahdollista saada tietoon ketkä omia luottotietoja ovat kyselleet ja mistä syystä.

Helposti merkintöjä luottotietoihin ei synny ja välillä ne voivat olla tulleet sinne vahingossa. Kun on mahdollisuus tarkistaa luottotiedot ilmaiseksi kerran kahdentopista kuukauden aikana on se suositeltavaa. Luottotiedoissa näkyvät kaikki henkilön maksuhäiriömerkinnät. Maksuhäiriömerkintä ei synny helpolla vaan  ennen sen syntymistä henkilöä on muistutettu useilla muistutuskirjeillä ja yritetty saada maksua maksetuksi. Mikäli kuitenkin edetään pisteeseen että maksettavat menevät perintään, on suositeltavaa ottaa yhteyttä velkojaan ja yritettävä sopia maksusuunnitelmasta. Velkojat ovat usein tähän myönteisiä, sillä perintäprosessit ovat usein pitkiä ja aikaa vieviä.

Kuka tahansa voi mennä tarkistamaan luottotietoja Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämästä rekisteristä, kuitenkin niiden lunastamiseen on aina oltava syy. On laitonta alkaa tarkistamaan toisen henkilön luottotietoja huvin vuoksi. Luottotiedot antavat tarkistajalle tietoa siitä minkälainen henkilön maksuhäiriö historia on ollut. Maksuhäiriön syntymisen jälkeen luottotietojen menettäminen voi vaikeuttaa elämää paljon. Jokapäiväisessä elämässä tämä näkyy esimerkiksi vuokra-asunnon saantina, pankki ei välttämättä myönnä lainaa ja puhelinoperaattorit eivät välttämättä myönnä kuin ennakkoon maksettuja liittymiä.

On suositeltavaa tarkistaa luottotiedot ilmaiseksi kerran kahdentoista kuukauden aikana. Näin pysyy selvillä siitä minkälainen oma maksuhistoria on ja mikäli omia luottotietoja on kyselty asiattomasti. Suomen Asiakastieto Oy:lla on rekisteri kaikista Suomen kansalaisista ja heidän luottotiedoistaan. Toisen henkilön tai yrityksen on mahdollista tarkistaa luottotiedot jos kyseessä on esimerkiksi asunnon vuokraus tai lainan myöntö. Toisen henkilön luottotietojen kysely ilman lainmukaista perustetta on kuitenkin rikos tai rikkomus ja siitä voi joutua vastuuseen.

Leave A Response