Luottotiedot kuntoon

Luottotiedot kuntoon saa yksinkertaisimmillaan maksamalla velkansa pois. Maksuhäiriömerkintä kuitenkin säilyy 2-4 vuotta siitä kun se on syntynyt. Luottotietojen menetys voi vaikeuttaa normaalia elämää huomattavasti. Luottotietoja tarkistetaan kun halutaan saada selville tietoa henkilön tai yrityksen maksuhistoriasta.

Yritykset ja yksityishenkilöt tarkistavat luottotietoja esimerkiksi asunnonvuokraus tilanteissa, lainan myöntämisessä ja jopa puhelinliittymän avaus tilanteessa. Luottotiedot antavat kattavasti tietoa henkilön maksuhistoriasta ja niitä käytetään usein kun halutaan arvioida henkilön taloudellista asemaa, maksukykyä ja luotettavuutta. Luottotietojen menettäminen voi vaikeuttaa myös työpaikan saantia. Työnantajilla on oikeus tarkistaa työntekijän luottotiedot. Luottotietojen tarkistus tilanteessa tarvitaan aina syy ja kyseltäessä on ilmoitettava käyttötarkoitus.

Hoitamalla luottotiedot kuntoon helpottaa omaa elämää huomattavasti. On suositeltavaa että tarkistaa omat luottotiedot säännöllisesti. Samalla on mahdollista saada tietää ketkä ovat kyselleet luottotietoja. Käytännössä tämä tarkoittaa vapaamuotoisen kirjeen lähettämistä Suomen asiakastieto Oy:lle tai paikan päälle menemistä. Ihanteellinen tilanne on silloin kun maksuhäiriöitä ei luottotiedoissa ole eli luottotiedot ovat puhtaat. Toisen henkilön luottotietojen kysely ilman lainmukaista perustetta on kuitenkin rikos tai rikkomus ja siitä voi joutua vastuuseen.

Jos maksuhäiriö merkintä syntyy, helpoin tapa saada luottotiedot kuntoon on ottaa pikimmiten yhteyttä velkojaan asioiden selvittämiseksi. Mikäli perintäkirje on jo ehtinyt saapua, kannattaa pikimmiten alkaa suunnitella maksusuunnitelmaa velkojan kanssa ottamalla häneen yhteyttä. Velkojat ovat useimmiten myöntyväisiä maksusuunnitelman tekoon, sillä perintäprosessi on kallista ja aikaa vievää puuhaa.

Helpoin tapa välttää luottotietojen menetys on maksaa laskut ajallaan. Luottotietoja ei menetä mikäli lasku on myöhässä, vaan maksuhäiriön syntymiseen tarvitaan useita maksumuistutuksia ja maksun laiminlyönti ja tämän jälkeen viranomainen tai kulutusluottoja myöntävä taho on todennut että on tapahtunut maksun laiminlyönti, tehdään ilmoitus luottorekisteriin ja luottotietojen menetys tapahtuu.

Leave A Response