Luottotiedot menneet

Kun on tilanne että luottotiedot menneet, on jätetty laskut maksamatta ja annettu saatavien mennä perintään maksumustutuksista huolimatta. Pelkkä laskun myöhässä oleminen ei siis vaikuta luottotietojen menettämiseen. Asunnonvuokraus, lainanmyöntö ja jopa puhelinliittymän avaus tilanteet ovat tällaisia hetkiä kun luottotietoja syynätään tarkemmin. Luottotietojen menetys voi myös maksaa unelmien työpaikan. Nykyään myös työnantajat käyttävät hyväksi oikeuttaan tarkistaa työnhakijan luottotiedot, sillä luottotiedot kertovat paljon henkilön luotettavuudesta, taloudellisesta asemasta ja maksukyvystä. Yritykset ja yksityishenkilöt tarkistavat luottotiedot aina kun siihen on pienintäkään syytä.

Vaikka luottotiedot ovatkin kaikkien henkilöiden saatavilla Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä, ei toisen henkilön siltikään saa kysellä ilman pätevää syytä. Kun luottotietoja kysyy on aina ilmoitettava käyttötarkoitus, mikäli oikeaa käyttötarkoitusta ole syyllistyy rikokseen ja voi joutua siitä vastuuseen. Samalla kun kysyy omia luottotietojaan voi saada selville ketkä omia luottotietoja ovat kyselleet.

Kun on tilanne jossa luottotiedot menneet, pahimmassa tapauksessa henkilöltä lähtee ulosottoon tietty summa kuukausittain. Maksusuunnitelman teko velkojan kanssa on suositeltavaa, sillä perintäprosessit ovat usein kallista ja aikaa vievää puuhaa. Maksamalla laskut ajallaan on ensimmäinen ja helpoin tapa välttää maksuhäiriöt. Mikäli lasku josta luottotietomerkinnät ovat aiheutuneet on aiheeton, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä velkojaan. Mikäli perintäkirje on kuitenkin ehtinyt saapua, kannattaa pikimmiten alkaa suunnitella maksusuunnitelmaa velkojan kanssa ottamalla häneen yhteyttä.

Kun viranomainen tai kulutusluottoja myöntävä taho toteaa että on tapahtunut maksun laiminlyönti, tehdään ilmoitus luottorekisteriin ja sitten ovat luottotiedot menneet, sillä maksuhäiriö on syntynyt. Myös luotonantaja voi suoraan ilmoittaa luottorekisteriin maksuhäiriöstä, jos kyseessä on osamaksukauppa tai luottokortin käyttö, mikäli maksu on myöhässä yli 60 päivää eräpäivästä, maksukehotus on lähetetty vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä ja kehotuksessa on mainittu luottomerkinnän syntymisen mahdollisuudesta, jos maksua ei suoriteta.

Leave A Response