Luottotiedot mennyt

Kun on luottotiedot mennyt, tekee se pahimmillaan jokapäiväisestä elämästä hieman haastavampaa. Omalla toiminnallaan on mahdollista välttää luottotietojen menetys ja vaikuttaa maksuhäiriömerkintöjen syntymiseen. Kun on luottotiedot mennyt, niiden takaisin saamiseen menee aikaa.

Yritykset ja yksityishenkilöt tarkistavat luottotiedot aina kun siihen on pienintäkään syytä. Asunnonvuokraus, lainanmyöntö ja jopa puhelinliittymän avaus tilanteet ovat tällaisia hetkiä kun luottotietoja syynätään tarkemmin. Luottotietojen menetys voi myös maksaa unelmien työpaikan. Nykyään myös työnantajat käyttävät hyväksi oikeuttaan tarkistaa työnhakijan luottotiedot, sillä luottotiedot kertovat paljon henkilön luotettavuudesta, taloudellisesta asemasta ja maksukyvystä.

Luottotiedot tarkistetaan Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämästä rekisteristä, josta tiedot ovat kaikkien saatavilla. Toisen henkilön luottotietoja ei kuitenkaan saa kysellä ilman asianmukaista syytä. Mikäli oikeaa käyttötarkoitusta ei löydy, syyllistyy rikokseen ja voi joutua siitä vastuuseen.

Mikäli on luottotiedot mennyt, viranomainen tai kulutusluottoja myöntävä taho on todennut että on tapahtunut maksun laiminlyönti, tehdään ilmoitus luottorekisteriin ja luottotietojen menettäminen tapahtuu, sillä maksuhäiriö on syntynyt. Myös luotonantaja voi suoraan ilmoittaa luottorekisteriin maksuhäiriöstä, jos kyseessä on osamaksukauppa tai luottokortin käyttö, mikäli maksu on myöhässä yli 60 päivää eräpäivästä, maksukehotus on lähetetty vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä ja kehotuksessa on mainittu luottomerkinnän syntymisen mahdollisuudesta, jos maksua ei suoriteta.

Helpoin tapa välttää luottotietojen menetys on maksaa laskut ajallaan. Mikäli on luottotiedot mennyt ja syy on aiheeton, kannattaa ottaa pikimmiten yhteyttä velkojaan asioiden selvittämiseksi. Mikäli perintäkirje on jo ehtinyt saapua, kannattaa pikimmiten alkaa suunnitella maksusuunnitelmaa velkojan kanssa ottamalla häneen yhteyttä. Velkojat ovat useimmiten myöntyväisiä maksusuunnitelman tekoon, sillä perintäprosessi on kallista ja aikaa vievää puuhaa.

Leave A Response