Luottotiedot netistä

On mahdollista saada luottotiedot netistä omatieto.fi –sivustolta, jota ylläpitää Suomen Asiakastieto Oy. Sivustolta löytyy kaikkien Suomalaisten luottotiedot. Yritykset ja yksityishenkilöt tarkistavat luottotiedot aina kun siihen on pienintäkään syytä. Asunnonvuokraus, lainanmyöntö ja jopa puhelinliittymän avaus tilanteet ovat tällaisia hetkiä kun luottotietoja syynätään tarkemmin. Luottotietojen menetys voi myös maksaa unelmien työpaikan. Nykyään myös työnantajat käyttävät hyväksi oikeuttaan tarkistaa työnhakijan luottotiedot, sillä luottotiedot kertovat paljon henkilön luotettavuudesta, taloudellisesta asemasta ja maksukyvystä. Helpoin tapa yrityksille ja yksityisille henkilöille on tarkistaa luottotiedot netistä.

Luottotietojen menetys tapahtuu kun viranomainen tai kulutusluottoja myöntävä taho on todennut että on tapahtunut maksun laiminlyönti, tehdään ilmoitus luottorekisteriin ja luottotietojen menettäminen tapahtuu, sillä maksuhäiriö on syntynyt. Myös luotonantaja voi suoraan ilmoittaa luottorekisteriin maksuhäiriöstä, jos kyseessä on osamaksukauppa tai luottokortin käyttö, mikäli maksu on myöhässä yli 60 päivää eräpäivästä, maksukehotus on lähetetty vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä ja kehotuksessa on mainittu luottomerkinnän syntymisen mahdollisuudesta, jos maksua ei suoriteta. Pelkästään maksun myöhässä oleminen ei aiheuta luottotietojen menetystä.

On myös olemassa mahdollisuus tarkistaa omat luottotiedot netistä. Tällä tavalla pysyy itse selvillä siitä onko maksuhäiriöitä syntynyt huomaamatta tai jos omia luottotietoja on kyselty asiattomasti. Toisen henkilön luottotietoja ei saa kysellä ilman asianmukaista syytä. Vaikka luottotiedot ovatkin helposti kaikkien saatavilla, mikäli asianmukaista syytä ei löydy syyllistyy rikokseen ja voi joutua siitä vastuuseen.

Luottotiedot vaikuttavat jokapäiväiseen elämään. Aina lainaa haettaessa luottotiedot tarkistetaan ja jopa puhelinliittymiä avattaessa luottotietojen tulisi olla puhtaat. Mikäli luottotiedoissa näkyy maksuhäiriömerkintöjä, voi olla että on mahdollista saada vain ennakkoon maksettuja puhelinliittymiä tai unelmien vuokra-asunto tai työpaikka voi jäädä saamatta.

Leave A Response