Luottotiedot takaisin

Maksuhäiriön syntymisen jälkeen on mahdollista saada luottotiedot takaisin 2-4 vuoden kuluttua. Suoritettu maksu ei siis poista merkintää luottotietorekisteristä. Tästä on kuitenkin poikkeuksena se, että jos ulosoton toteamat pitkäkestoiset ja suppeat merkinnät, jotka poistuvat kun ulosottoviranomaiselta kirjallisesti ilmoitetaan velan saamisesta ja vanhentumisesta.

Saamisessa luottotiedot takaisin ensimmäinen askel on siis maksaa velat pois. Maksuhäiriömerkinnöillä on pahimmillaan suuri vaikutus jokapäiväiseen elämään. Yritykset ja yksityishenkilöt tarkistavat luottotiedot aina kun siihen on pienintäkään syytä. Asunnonvuokraus, lainanmyöntö ja jopa puhelinliittymän avaus tilanteet ovat tällaisia hetkiä kun luottotietoja syynätään tarkemmin. Luottotietojen menetys voi myös maksaa unelmien työpaikan. Nykyään myös työnantajat käyttävät hyväksi oikeuttaan tarkistaa työnhakijan luottotiedot, sillä luottotiedot kertovat paljon henkilön luotettavuudesta, taloudellisesta asemasta ja maksukyvystä.

Maksuhäiriömerkintä ei synny pelkästään maksun ollessa myöhässä. Luottotiedot menevät vasta kun myös maksumuistutuksia on laiminlyöty ja viranomainen tai kulutusluottoja myöntävä taho on todennut että on tapahtunut maksun laiminlyönti, tehdään ilmoitus luottorekisteriin ja luottotietojen menettäminen tapahtuu. Myös luotonantaja voi suoraan ilmoittaa luottorekisteriin maksuhäiriöstä, jos kyseessä on osamaksukauppa tai luottokortin käyttö, mikäli maksu on myöhässä yli 60 päivää eräpäivästä, maksukehotus on lähetetty vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä ja kehotuksessa on mainittu luottomerkinnän syntymisen mahdollisuudesta, jos maksua ei suoriteta. Ei ole kuitenkaan mahdollista heti saada luottotiedot takaisin, vaikka maksun maksaisikin. Maksuhäiriömerkintä säilyy aina 2-4 vuotta.

Helpoin tapa välttää luottotietojen menetys on maksaa laskut ajallaan. Mikäli on luottotiedot ovat menneet ja syy on aiheeton, kannattaa ottaa pikimmiten yhteyttä velkojaan asioiden selvittämiseksi. Mikäli perintäkirje on jo ehtinyt saapua, kannattaa pikimmiten alkaa suunnitella maksusuunnitelmaa velkojan kanssa ottamalla häneen yhteyttä. Velkojat ovat useimmiten myöntyväisiä maksusuunnitelman tekoon, sillä perintäprosessi on kallista ja aikaa vievää puuhaa.

Leave A Response