Luottotietojen menettäminen

Luottotietojen menettäminen ei ole helppoa, sillä ennen kuin maksuhäiriö merkintä syntyy on jätettävä huomiotta suuri määrä maksumuistutuksia ja saatavien on mentävä perintään. Eli pelkästään maksun myöhästyminen ei aiheuta merkintöjä luottotietoihin.

Kun viranomainen tai kulutusluottoja myöntävä taho toteaa että on tapahtunut maksun laiminlyönti, tehdään ilmoitus luottorekisteriin ja luottotietojen menettäminen tapahtuu, sillä maksuhäiriö on syntynyt. Näitä voi syntyä esimerkiksi kun käräjäoikeus antaa riidattoman velkomistuomion tai yksipuolisen tuomion. Myös luotonantaja voi suoraan ilmoittaa luottorekisteriin maksuhäiriöstä, jos kyseessä on osamaksukauppa tai luottokortin käyttö, mikäli maksu on myöhässä yli 60 päivää eräpäivästä, maksukehotus on lähetetty vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä ja kehotuksessa on mainittu luottomerkinnän syntymisen mahdollisuudesta, jos maksua ei suoriteta.

Omalla toiminnalla on mahdollista vaikuttaa paljon maksuhäiriö merkintöjen syntymiseen ja luottotietojen menettäminen on vältettävissä. Luottotietojen menettäminen voi vaikuttaa elämään laajasti. Yritykset ja yksityishenkilöt tarkistavat luottotietoja esimerkiksi asunnonvuokraus tilanteissa, lainan myöntämisessä ja jopa puhelinliittymän avaus tilanteessa. Luottotietojen menettäminen voi vaikeuttaa myös työpaikan saantia. Työnantajilla on oikeus tarkistaa työntekijän luottotiedot. Luottotietojen tarkistus tilanteessa tarvitaan aina syy ja kyseltäessä on ilmoitettava käyttötarkoitus. Toisen henkilön luottotietojen kysely ilman lainmukaista perustetta on rikos tai rikkomus, josta kyselijä voi joutua vastuuseen.

Maksamalla laskut ajallaan on ensimmäinen ja helpoin tapa välttää maksuhäiriöt. Mikäli lasku josta luottotietomerkinnät ovat aiheutuneet on aiheeton, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä velkojaan. Mikäli perintäkirje on kuitenkin ehtinyt saapua, kannattaa pikimmiten alkaa suunnitella maksusuunnitelmaa velkojan kanssa ottamalla häneen yhteyttä. Velkojat ovat useimmiten myöntyväisiä maksusuunnitelman tekoon, sillä perintäprosessi on kallista ja aikaa vievää puuhaa. Suomen Asiakastieto Oy pitää yllä rekisteriä kaikkien suomalaisten luottotiedoista. Luottotietojen tarkistaminen on mahdollista joko henkilöllä itse tai toisen tarkistamana. Toisen henkilön tai yrityksen on mahdollista tarkistaa luottotiedot jos kyseessä on esimerkiksi asunnon vuokraus tai lainan myöntö.

Leave A Response