Luottotietojen menetys

Luottotietojen menetys ei ole helppoa, sillä ennen maksuhäiriö merkinnän syntymistä on jätettävä useita maksumuistutuksia huomioimatta ja annettava saatavien mennä perintään. Eli pelkästään maksun ollessa myöhässä ei luottotietojen menetys ole mahdollista.

Omalla toiminnalla on mahdollista välttää luottotietojen menetys ja vaikuttaa maksuhäiriö merkintöjen syntymiseen. Luottotietojen menetys voi vaikuttaa elämään laajasti ja niiden takaisin saamiseen kuluu pahimmillaan kauan aikaa. Yritykset ja yksityishenkilöt tarkistavat luottotiedot aina kun siihen on pienintäkään syytä. Asunnonvuokraus, lainanmyöntö ja jopa puhelinliittymän avaus tilanteet ovat tällaisia hetkiä kun luottotietoja syynätään tarkemmin. Luottotietojen menetys voi myös maksaa unelmien työpaikan. Nykyään myös työnantajat käyttävät hyväksi oikeuttaan tarkistaa työnhakijan luottotiedot, sillä luottotiedot kertovat paljon henkilön luotettavuudesta, taloudellisesta asemasta ja maksukyvystä.

Vaikka luottotiedot ovatkin kaikkien henkilöiden saatavilla Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä, ei toisen henkilön siltikään saa kysellä ilman pätevää syytä. Kun luottotietoja kysyy on aina ilmoitettava käyttötarkoitus, mikäli oikeaa käyttötarkoitusta ole syyllistyy rikokseen ja voi joutua siitä vastuuseen. Samalla kun kysyy omia luottotietojaan voi saada selville ketkä omia luottotietoja ovat kyselleet.

Kun viranomainen tai kulutusluottoja myöntävä taho toteaa että on tapahtunut maksun laiminlyönti, tehdään ilmoitus luottorekisteriin ja luottotietojen menettäminen tapahtuu, sillä maksuhäiriö on syntynyt. Myös luotonantaja voi suoraan ilmoittaa luottorekisteriin maksuhäiriöstä, jos kyseessä on osamaksukauppa tai luottokortin käyttö, mikäli maksu on myöhässä yli 60 päivää eräpäivästä, maksukehotus on lähetetty vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä ja kehotuksessa on mainittu luottomerkinnän syntymisen mahdollisuudesta, jos maksua ei suoriteta.

Maksamalla laskut ajallaan on ensimmäinen ja helpoin tapa välttää maksuhäiriöt. Mikäli lasku josta luottotietomerkinnät ovat aiheutuneet on aiheeton, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä velkojaan. Mikäli perintäkirje on kuitenkin ehtinyt saapua, kannattaa pikimmiten alkaa suunnitella maksusuunnitelmaa velkojan kanssa ottamalla häneen yhteyttä. Velkojat ovat useimmiten myöntyväisiä maksusuunnitelman tekoon, sillä perintäprosessi on kallista ja aikaa vievää puuhaa.

Leave A Response