Luottotietojen tarkistaminen ilmaiseksi

Omien luottotietojen tarkistaminen ilmaiseksi on mahdollista kerran vuodessa. Luottotiedot tarkoittavat henkilön maksuhistoriaa ja luottotietorekisteristä löytyvät tiedot maksujen laiminlyönneistä. Luottotiedot tarkastamalla saadaan tietoa henkilön luotettavuudesta ja maksukyvystä. Suomessa luottorekisteriä ylläpitää Suomen Asiakastieto Oy, jolta luottotietojen tarkistaminen ilmaiseksi onnistu kerran kahdentoista kuukauden aikana.

Luottotietojen tarkistaminen ilmaiseksi kannattaa, sillä samalla on mahdollista saada tietää ketkä omia luottotietoja ovat kyselleet. Toisen henkilön luottotietoja saa kysyä vain tarpeen vaatiessa, vaikka tiedot ovatkin helposti saatavilla, ei niiden kysely huvin vuoksi ole lain mukaan sallittua ja mikäli näin tekee syyllistyy rikokseen. Pätevä syy on esimerkiksi asunnonvuokraus. Luottotietojen sisällöllä voi olla vaikutusta jokapäiväiseen elämään ja niiden kunnossapitoon kannattaa kiinnittää huomiota. Arkisimmillaan luottotietojen menetys voi näkyä asunnon vuokraus tilanteessa, luottokorttia hakiessa tai esimerkiksi lainaa haettaessa.

Luottotiedoissa näkyvät maksuhäiriömerkinnät, jotka eivät synny useinkaan huomaamatta, vaan niiden syntymiseen tarvitaan jo useita muistutuksia esimerkiksi velkojilta. Merkinnät säilyvät luottotiedoissa vuosien ajan ja voivat vaikeuttaa elämää huomattavasti, esimerkiksi asunnonvuokraus tapauksissa ja muiden kuin ennakkoon maksettujen puhelinliittymien saanti voi olla vaikeaa. Myös työnantajilla on oikeus tarkistaa luottotiedot, sillä ne kertovat paljon tulevan työntekijän luotettavuudesta.

Luottotietojen menetys on helposti vältettävissä, maksamalla laskut ja lainat ajallaan on helpoin tapa välttää maksuhäiriöt. Jos perintäkirje ehtii kuitenkin saapua, on suositeltavaa ottaa pikimmiten yhteyttä velkojaan ja pyrkiä sopimaan maksusuunnitelma. Maksusuunnitelman tekemiseen ollaan yleensä velkojan puolelta myöntyväisiä, sillä perintäprosessi on kallista ja vie paljon aikaa. Omat luottotiedot kannattaa tarkistaa säännöllisesti, jotta aiheettomilta merkinnöiltä luottotiedoissa vältytään.

Luottotietojen tarkistaminen ilmaiseksi on siis mahdollista kerran vuodessa. Omia luottotietoja voi kysyä kirjallisesti tai menemällä paikan päälle Suomen Asiakastieto Oy:n toimipisteeseen. Pitämällä luottotiedot kunnossa on helpompi saada esimerkiksi vuokra-asunto, puhelinliittymä ja jopa työpaikka.

Leave A Response