Luottotietojen tarkistaminen

Yrityksillä ja yksityishenkilöillä on oikeus tarkistaa luottotiedot jos siihen on tarvetta. Luottotietojen tarkistaminen tulee ajankohtaiseksi yksityishenkilöllä esimerkiksi asunnonvuokraus tilanteessa ja yrityksellä esimerkiksi lainaa myöntäessä. Luottotietojen tarkistaminen on helppoa Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteristä, tämä rekisteri sisältää tiedot kaikista suomalaisista ja heidän luottotiedoistaan. Mikäli luottotiedoissa on maksuhäiriöitä, ne näkyvät luottotietoja tarkastellessa.

Luottotietojen lunastamiseen on kuitenkin aina oltava syy. On laitonta siis alkaa tarkistamaan toisen ihmisen luottotietoja huvin vuoksi. Luottotiedot antavat tarkistajalle tietoa siitä minkälainen henkilön maksuhäiriö historia on ollut. Maksuhäiriö ei synny kovin helposti vaan sen syntymiseen tarvitaan kuitenkin muutamia muistutuksia niin velkojalta, kuin perintätoimistolta. Kuitenkin maksuhäiriön syntymisen jälkeinen luottotietojen menettäminen voi vaikeuttaa paljonkin elämää. Esimerkiksi vuokra-asunnon saanti vaikeutuu, pankki ei myönnä välttämättä lainaa ja jopa puhelinoperaattorit voivat vaatia ennakkomaksua liittymästä, tai käyttöön saa pelkästään ennakkoon maksettuja liittymiä.

Luottotietojen menettäminen voi vaikeuttaa myös työpaikan saantia. Työnantajilla on oikeus tarkistaa työntekijän luottotiedot. Kun luottotietoja kysytään, siihen tarvitaan aina syy ja kyseltäessä on ilmoitettava käyttötarkoitus. Toisen henkilön luottotietojen kysely ilman lainmukaista perustetta on rikos tai rikkomus, josta kyselijä voi joutua vastuuseen.

Luottotieto merkinnät ovat vältettävissä! Maksamalla laskut ajallaan on ensimmäinen ja helpoin tapa välttää maksuhäiriöt. Mikäli lasku josta luottotietomerkinnät ovat aiheutuneet on aiheeton, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä velkojaan. Mikäli perintäkirje on kuitenkin ehtinyt saapua, kannattaa pikimmiten alkaa suunnitella maksusuunnitelmaa velkojan kanssa ottamalla häneen yhteyttä. Velkojat ovat useimmiten myöntyväisiä maksusuunnitelman tekoon, sillä perintäprosessi on kallista ja aikaa vievää puuhaa. Tarkistamalla säännöllisesti omat luottotiedot, voi varmistua säännöllisesti siitä että kaikki on omalta kohdalta hyvin.

Suomen Asiakastieto Oy pitää siis yllä rekisteriä kaikkien suomalaisten luottotiedoista. Luottotietojen tarkistaminen on mahdollista joko henkilöllä itse tai toisen tarkistamana. Toisen henkilön tai yrityksen on mahdollista tarkistaa luottotiedot jos kyseessä on esimerkiksi asunnon vuokraus tai lainan myöntö. Toisen henkilön luottotietojen kysely ilman lainmukaista perustetta on kuitenkin rikos tai rikkomus ja siitä voi joutua vastuuseen.

Leave A Response