Luottotietojen tarkistus

Luottotietojen tarkistus on helppoa ja nopeaa. Luottotietojen tarkistus ilman syytä on kuitenkin laitonta. Omia luottotietojaan jokainen voi kysyä niin usein kuin haluaa, ja kerran vuodessa se on jopa suositeltavaa jotta tiedettäisiin minkälainen luottotietojen tilanne on tällä hetkellä. Samalla kun tarkistaa omat luottotiedot voi saada myös selville ketkä omia luottotietoja ovat kyselleet.

Luottotietojen tarkistamiseen tarvitaan siis aina syy. Yksinkertaisimmillaan tämä syy voi olla asunnonvuokraus tai lainanmyöntäminen. Luottotiedot antavat kattavasti tietoa henkilön maksuhistoriasta ja niitä käytetään usein kun halutaan arvioida henkilön taloudellista asemaa, maksukykyä ja luotettavuutta. Merkinnät luottotietoihin eivät synny helposti, vaan vaativat useamman maksumuistutuksen ja saatavien siirtämisen perintään ennen kuin merkinnät syntyvät. Omalla toiminnallaan on siis mahdollista vaikuttaa paljon luottotietojensa puhtaana säilymiseen.

Yritykset ja yksityishenkilöt tarkistavat luottotietoja esimerkiksi asunnonvuokraus tilanteissa, lainan myöntämisessä ja jopa puhelinliittymän avaus tilanteessa. Tästä syystä on syytä pitää luottotiedot kunnossa, sillä yksinkertaisimmillaan ne vaikuttavat jokapäiväiseen elämään. Luottotietojen menettäminen voi vaikeuttaa myös työpaikan saantia. Työnantajilla on oikeus tarkistaa työntekijän luottotiedot. Luottotietojen tarkistus tilanteessa tarvitaan aina syy ja kyseltäessä on ilmoitettava käyttötarkoitus. Toisen henkilön luottotietojen kysely ilman lainmukaista perustetta on rikos tai rikkomus, josta kyselijä voi joutua vastuuseen.

Kerran kahdentoista kuukauden aikana yksityishenkilö voi tarkistaa luottotietonsa ilmaiseksi. Samalla on mahdollista saada tietää ketkä ovat kyselleet luottotietoja. Käytännössä tämä tarkoittaa vapaamuotoisen kirjeen lähettämistä Suomen asiakastieto Oy:lle tai paikan päälle menemistä. Ihanteellinen tilanne on silloin kun maksuhäiriöitä ei luottotiedoissa ole eli luottotiedot ovat puhtaat.

Maksuhäiriömerkintä ei synny helpolla vaan  ennen sen syntymistä henkilöä on muistutettu useilla muistutuskirjeillä ja yritetty saada maksua maksetuksi. Mikäli kuitenkin edetään pisteeseen että maksettavat menevät perintään, on suositeltavaa ottaa yhteyttä velkojaan ja yritettävä sopia maksusuunnitelmasta. Velkojat ovat usein tähän myönteisiä, sillä perintäprosessit ovat usein pitkiä, kalliita ja aikaa vieviä.

Leave A Response