Oma luottotieto

Henkilön oma luottotieto tarkoittaa merkintöjä luottotietorekisterissä. Luottotietorekisteri sisältää tiedot maksuhäiriöistä ja siitä milloin ne ovat syntyneet. Käytännössä oma luottotieto sisältää tietoa maksuhistoriasta ja luottotietoja käytetään usein hyväksi kun halutaan arvioida henkilön taloudellista asemaa, maksukykyä ja luotettavuutta. Merkinnät luottotietoihin eivät synny helposti, vaan niiden syntymiseen vaaditaan useita muistutuksia. Omalla toiminnallaan on mahdollista vaikuttaa omien tietojen puhtaana säilymiseen.

Luottotietoja tarvitaan jokapäiväisissä asioissa. Yritykset ja yksityishenkilöt tarkistavat luottotietoja esimerkiksi asunnonvuokraus tilanteissa, lainan myöntämisessä ja jopa puhelinliittymän avaus tilanteessa. Luottotietojen menettäminen voi vaikeuttaa myös työpaikan saantia. Työnantajilla on oikeus tarkistaa työntekijän luottotiedot. Luottotietojen tarkistus tilanteessa tarvitaan aina syy ja kyseltäessä on ilmoitettava käyttötarkoitus. Toisen henkilön luottotietojen kysely ilman lainmukaista perustetta on rikos tai rikkomus, josta kyselijä voi joutua vastuuseen.

Oma luottotieto on tietoa joka on kaikkien saatavilla, vaikkakin sitä saa kysyä vain tarpeeseen. Omia tietoja voi kysyä niin usein kuin haluaa, ja ne kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Suomen Asiakastieto Oy pitää rekisteriä kaikkien suomalaisten luottotiedoista.

Oma luottotieto tarkistus on mahdollista hoitaa kerran vuodessa maksutta Suomen Asiakastieto Oy:n kautta. Se on jopa suositeltavaa, sillä on hyvä tietää itse miltä luottotiedot näyttävät ja onko maksuhäiriömerkintöjä syntynyt huomaamatta. Ja mikäli omia luottotietoja on kyselty asiattomasti. Suomen Asiakastieto Oy:lla on rekisteri kaikista Suomen kansalaisista ja heidän luottotiedoistaan. Luottotiedoilla tarkoitetaan siis henkilön maksuhistoriaa, ja luottorekisteristä löytyvät tiedot maksujen laiminlyönneistä. Merkinnät luottotiedoissa pysyvät pahimmillaan monien vuosien ajan ja voivat vaikeuttaa elämää huomattavasti. Luottotietojen menetys on helposti vältettävissä, maksamalla laskut ja lainat ajallaan on helpoin tapa välttää maksuhäiriöt. Samalla kun tarkistaa omat luottotiedot voi saada myös selville ketkä omia luottotietoja ovat kyselleet.

Leave A Response