Omat luottotiedot

Suomen asiakastieto Oy ylläpitää luottotietorekisteriä kaikista Suomen kansalaisista. Luottotietorekisteriä käytetään aina kun halutaan varmistaa henkilön maksukykyisyys. Omat luottotiedot ja niiden kunnossa pitäminen ovat tärkeitä asioita jokapäiväiseen elämään liittyen. Merkintöjä joita omista luottotiedoista voi löytyä kutsutaan maksuhäiriöiksi. Maksuhäiriöt eivät synny kovin helposti ja niiden syntymiseen tarvitaan useita muistutuksia ja maksukehotuksia. Omalla toiminnalla on mahdollista pitää omat luottotiedot puhtaana.

Omat luottotiedot on hyvä pitää puhtaana. Yritykset ja yksityishenkilöt tarkistavat luottotietoja esimerkiksi asunnonvuokraus tilanteissa, lainan myöntämisessä ja jopa puhelinliittymän avaus tilanteessa. Luottotietojen menettäminen voi vaikeuttaa myös työpaikan saantia. Työnantajilla on oikeus tarkistaa työntekijän luottotiedot. Luottotietoja tarkistettaessa tarvitaan aina syy ja kyseltäessä on ilmoitettava käyttötarkoitus. Mikäli toisen henkilön luottotietoja kyselee ilman pätevää syytä, syyllistyy rikokseen ja siitä voi tulla seuraamuksia.

Suomessa luottotietorekisteriä ylläpitää Suomen Asiakastieto Oy ja myös omien luottotietojen kysely osoitteesta omatieto.fi on mahdollista. Samalla kun tarkistaa omat luottotiedot, voi saada selville ketkä omia luottotietoja ovat kyselleet ja onko omia luottotietoja kyselty asiattomasti. Kerran kahdentoista kuukauden aikana se on ilmaista ja tiedot saa lähettämällä vapaamuotoisen kirjeen tai menemällä itse käymään paikan päällä.

Merkinnät luottotiedoissa pysyvät pahimmillaan monien vuosien ajan ja voivat vaikeuttaa elämää huomattavasti. Luottotietojen tila kertoo paljon myös henkilön luotettavuudesta, maksukyvystä ja velvollisuuksien hoitamisesta. Aina lainaa haettaessa luottotiedot tarkistetaan ja jopa puhelinliittymiä avattaessa luottotietojen tulisi olla puhtaat. Mikäli luottotiedoissa näkyy maksuhäiriömerkintöjä, voi olla että on mahdollista saada vain ennakkoon maksettuja puhelinliittymiä tai unelmien vuokra-asunto tai työpaikka voi jäädä saamatta.

Omat luottotiedot on mahdollista säilyttää puhtaana pitämällä huolta laskujen maksusta ajallaan. Omat luottotiedot on mahdollista tarkistaa Suomen Asiakastieto Oy:n nettisivuilta tai menemällä käymään paikan päälle.

Leave A Response