Omat luottotiedot maksutta

Omat luottotiedot maksutta voi saada kerran kahdentoista kuukauden aikana Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämästä rekisteristä. Suomen Asiakastieto Oy ylläpitää rekisteriä kaikkien suomalaisten luottotiedoista ja siellä näkyvät myös kaikki maksuhäiriö merkinnät. Käytännössä tämä tarkoittaa vapaamuotoisen kirjeen lähettämistä Suomen asiakastieto Oy:lle tai paikan päälle menemistä. Samalla on mahdollista saada tietoon ketkä omia luottotietoja ovat kyselleet ja mistä syystä.

Useissa tilanteissa törmää luottotietojen tarkistukseen ja tämän takia on syytä pitää ne kunnossa. Jokapäiväisessä elämässä tämä näkyy esimerkiksi vuokra-asunnon saantina, pankki ei välttämättä myönnä lainaa ja puhelinoperaattorit eivät välttämättä myönnä kuin ennakkoon maksettuja liittymiä. Luottotietojen kysyminen ilman asianmukaista syytä on laitonta. Kuka tahansa voi siis kysyä kenen tahansa luottotietoja, mutta on laitonta alkaa tarkistaa toisen henkilön luottotietoja huvin vuoksi. Luottotiedot antavat tietoa siitä minkälainen maksuhäiriö historia henkilöllä on. Maksuhäiriön syntymisen jälkeen luottotietojen menettäminen voi vaikeuttaa elämää paljon.

Luottotiedot vaikuttavat jokapäiväiseen elämään ja kun on mahdollista saada omat luottotiedot maksutta kerran kahdentoista kuukauden aikana, on syytä käyttää se mahdollisuus ja pitää huolta omasta maksuhistoriasta. Jokapäiväinen elämä voi muuttua vaikeammaksi mikäli maksuhäiriö merkintöjä syntyy. Luottotietoja käytetään myös henkilön luotettavuuden, taloudellisen aseman ja sitoumusten hoitokyvyn arviointiin ja myös työnantajilla on mahdollisuus, ja oikeus luottotietojen tarkistamiseen.

Mikäli maksuhäiriö merkintöjä on ehtinyt syntyä, suositellaan velkojaan yhteydessä olemiseen ja maksusuunnitelman sopimiseen. Omalla toiminnallaan voi vaikuttaa paljon luottotietoihinsa ja velkojatkin arvostavat tätä elettä, sillä perintäprosessit ovat usein aikaa vieviä, kalliita ja raskaita. Luottotietojen menetys on helposti vältettävissä, maksamalla laskut ja lainat ajallaan on helpoin tapa välttää maksuhäiriöt. Jos perintäkirje ehtii kuitenkin saapua, on suositeltavaa ottaa pikimmiten yhteyttä velkojaan ja pyrkiä sopimaan maksusuunnitelma. Maksusuunnitelman tekemiseen ollaan yleensä velkojan puolelta myöntyväisiä, sillä perintäprosessi on kallista ja vie paljon aikaa. Kannattaa tarkistaa omat luottotiedot maksutta kerran kahdentoista kuukauden aikana, jotta aiheettomilta merkinnöiltä luottotiedoissa vältytään.

Leave A Response