Omat luottotiedot tarkistus

Hoitamalla omat luottotiedot tarkistus kerran vuodessa pysyy hyvin perillä siitä minkälaiselta omat luottotiedot näyttävät ja minkälainen maksuhäiriöhistoria on. Ilmaiseksi omat luottotiedot tarkistus on mahdollista tehdä kerran kahdentoista kuukauden aikana. Suomessa luottotietorekisteriä ylläpitää Suomen Asiakastieto Oy, jolta omia luottotietoja voi tiedustella vapaamuotoisella kirjeellä tai menemällä paikanpäälle toimistolle, samalla saa tietää ketkä omia luottotietoja ovat kyselleet.

Toisen henkilön luottotietoja saa kysyä vain tarpeen vaatiessa. Luottotiedot antavat tietoa siitä kuinka luotettava, maksukykyinen ja sitoutunut henkilö on. Esimerkiksi työnantajilla on oikeus tarkistaa työhakijan luottotiedot, puhelinoperaattoreilla on mahdollisuus tehdä tarkistus liittymän avaus tilanteissa ja esimerkiksi vuokra-asunnon omistajan on mahdollista tarkistaa tulevan vuokralaisen luottotiedot. Mikäli luottotietoja kyselee huvin vuoksi, ilman pätevää syytä, syyllistyy rikokseen.

Luottotiedoilla tarkoitetaan henkilön maksuhistoriaa, ja luottorekisteristä löytyvät tiedot maksujen laiminlyönneistä. Merkinnät luottotiedoissa pysyvät pahimmillaan monien vuosien ajan ja voivat vaikeuttaa elämää huomattavasti. Herkästi luottotietoja ei kuitenkaan menetä, ja ilmainen luottotietojen tarkistus mahdollistaa välttämään luottotietojen menetyksen.

Luottotiedot antavat tarkistajalle tietoa siitä minkälainen henkilön maksuhäiriö historia on ollut. Maksuhäiriö ei synny kovin helposti vaan sen syntymiseen tarvitaan kuitenkin muutamia muistutuksia niin velkojalta, kuin perintätoimistolta. Luottotietojen menetys on helposti vältettävissä, maksamalla laskut ja lainat ajallaan on helpoin tapa välttää maksuhäiriöt. Jos perintäkirje ehtii kuitenkin saapua, on suositeltavaa ottaa pikimmiten yhteyttä velkojaan ja pyrkiä sopimaan maksusuunnitelma. Maksusuunnitelman tekemiseen ollaan yleensä velkojan puolelta myöntyväisiä, sillä perintäprosessi on kallista ja vie paljon aikaa. Omat luottotiedot kannattaa tarkistaa säännöllisesti, jotta aiheettomilta merkinnöiltä luottotiedoissa vältytään.

Omat luottotiedot tarkistus on mahdollista hoitaa kerran vuodessa maksutta Suomen Asiakastieto Oy:n kautta. Se on jopa suositeltavaa, sillä on hyvä tietää itse miltä luottotiedot näyttävät ja onko maksuhäiriömerkintöjä syntynyt huomaamatta. Ja mikäli omia luottotietoja on kyselty asiattomasti. Suomen Asiakastieto Oy:lla on rekisteri kaikista Suomen kansalaisista ja heidän luottotiedoistaan.

Leave A Response