Omien luottotietojen tarkistaminen

Omien luottotietojen tarkistaminen on helppoa. Tarkastamalla omat luottotiedot näkee myös itse sen mitä esimerkiksi luotonmyöntäjä tai asunnon vuokraaja näkee tarkastellessaan sinun luottotietojasi. Samalla jos jotain merkintöjä on syntynyt, voi valmistautua ennakkoon lainanmyöntö neuvotteluihin ja selittää tilanteen, kun on itse siitä tietoinen. Vaikkakin luottotiedoissa on yleensä todella vähän virheitä, tarkistamalla ne voi varmistaa että ne ovat varmasti oikein eikä virheitä ole päässyt syntymään.

Mikäli omissa luottotiedoissa on virheitä ja maksuhäiriöitä, omat luottotiedot tarkistamalla voi saada selville että kuka, milloin ja miksi luottotietoja on tarkistanut. Kun on saanut ajankohtaista tietoa omista luottotiedoistaan, on myös helpompi suunnitella kuinka omia luottotietoja voisi parantaa liittämällä maksuhäiriöihin selvityksen, että on maksanut merkintöjen takana olevat saatavat.

Luottotietojen kunnossapito on tärkeää. Luottotietojen menettäminen ja maksuhäiriömerkintöjen syntyminen vaikeuttaa pahimmillaan jokapäiväistä elämää. Maksuhäiriömerkinnät säilyvät Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä 2-4 vuotta, riippuen maksuhäiriön laajuudesta. Pahimmillaan esimerkiksi vuokra-asunnon saanti voi vaikeutua ja lainan saanti estyä, mikäli maksuhäiriömerkintöjä on. Tämän lisäksi myös työnantajat ovat ottaneet tavaksi tarkistaa työnhakijan luottotiedot osana työnhakuprosessia. Joten myös unelmien työpaikka voi jäädä luottotietojen menettämisen myötä saamatta.

Luottotietojen menetys ja maksuhäiriömerkinnän syntyminen on estettävissä. Maksamalla laskut ajallaan on ensimmäinen ja helpoin tapa välttää maksuhäiriöt. Mikäli lasku josta luottotietomerkinnät ovat aiheutuneet on aiheeton, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä velkojaan. Mikäli perintäkirje on kuitenkin ehtinyt saapua, kannattaa pikimmiten alkaa suunnitella maksusuunnitelmaa velkojan kanssa ottamalla häneen yhteyttä. Velkojat ovat useimmiten myöntyväisiä maksusuunnitelman tekoon, sillä perintäprosessi on kallista ja aikaa vievää puuhaa. Tarkistamalla säännöllisesti omat luottotiedot, voi varmistua säännöllisesti siitä että kaikki on omalta kohdalta hyvin.

Omat luottotietojen tarkistaminen ja kunnossapito on tärkeää jokapäiväistä elämää ajatellen. Maksuhäiriö merkintä voi vaikuttaa tulevaisuudessa esimerkiksi vuokra-asunnon tai lainan saantiin, ja jotkut puhelinoperaattorit voivat vaatia takuusummaa puhelinliittymän saamiseksi. Maksuhäiriömerkintöjen saanti voi pahimmillaan vaikeuttaa jokapäiväistä elämää. Jopa työnantajat voivat haluta tarkistaa työnhakijan luottotiedot, ja näin ollen myös työnsaanti voi vaikeutua. On tärkeää ymmärtää että omilla teoillaan on mahdollista välttää maksuhäiriö merkinnät ja pitää oma luottorekisteri puhtaana. Myös yksityishenkilön on mahdollista käydä katsomassa omien luottotietojensa tila Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteristä.

Leave A Response