Omien luottotietojen tarkistus ilmaiseksi

Omien luottotietojen tarkistus ilmaiseksi onnistuu kerran kahdentoista kuukauden aikana Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämästä rekisteristä. Suomen Asiakastieto Oy ylläpitää rekisteriä kaikkien suomalaisten luottotiedoista ja siellä näkyvät myös kaikki maksuhäiriö merkinnät. Käytännössä tämä tarkoittaa vapaamuotoisen kirjeen lähettämistä Suomen asiakastieto Oy:lle tai paikan päälle menemistä. Samalla on mahdollista saada tietoon ketkä omia luottotietoja ovat kyselleet ja mistä syystä.

Luottotiedoilla tarkoitetaan henkilön maksuhistoriaa, ja luottorekisteristä löytyvät tiedot maksujen laiminlyönneistä. Luottotiedoilla ja niiden sisällöllä voi olla vaikutusta jokapäiväiseen elämään, ja sen takia on tärkeää huolehtia niiden kunnossapidosta maksamalla laskut ajoissa. Arkisimmillaan luottotietojen menetys voi näkyä asunnon vuokraus tilanteessa, luottokorttia hakiessa tai esimerkiksi lainaa haettaessa. Luottotietojen kysyminen ilman asianmukaista syytä on laitonta. Kuka tahansa voi siis kysyä kenen tahansa luottotietoja, mutta on laitonta alkaa tarkistaa toisen henkilön luottotietoja huvin vuoksi.

Luottotiedot vaikuttavat jokapäiväiseen elämään ja kun omien luottotietojen tarkistus ilmaiseksi on mahdollista kerran kahdentoista kuukauden aikana, on syytä käyttää se mahdollisuus ja pitää huolta omasta maksuhistoriasta. Jokapäiväinen elämä voi muuttua vaikeammaksi mikäli maksuhäiriö merkintöjä. Luottotietoja käytetään myös henkilön luotettavuuden, taloudellisen aseman ja sitoumusten hoitokyvyn arviointiin ja myös työnantajilla on mahdollisuus ja oikeus luottotietojen tarkistamiseen. Aina lainaa haettaessa luottotiedot tarkistetaan ja jopa puhelinliittymiä avattaessa luottotietojen tulisi olla puhtaat.

On suositeltavaa hoitaa omien luottotietojen tarkistus ilmaiseksi kerran kahdentoista kuukauden aikana. Näin pysyy selvillä siitä minkälainen oma maksuhistoria on ja mikäli omia luottotietoja on kyselty asiattomasti. Suomen Asiakastieto Oy:lla on rekisteri kaikista Suomen kansalaisista ja heidän luottotiedoistaan. Luottotiedot antavat tarkistajalle tietoa siitä minkälainen henkilön maksuhäiriö historia on ollut. Maksuhäiriö ei synny kovin helposti vaan sen syntymiseen tarvitaan kuitenkin muutamia muistutuksia niin velkojalta, kuin perintätoimistolta. Luottotietojen menetys on helposti vältettävissä, maksamalla laskut ja lainat ajallaan on helpoin tapa välttää maksuhäiriöt.

Leave A Response