Omien luottotietojen tarkistus

Omien luottotietojen tarkistus on helppoa hoitaa ilmaiseksi kerran kahdentoista kuukauden aikana Suomen Asiakastieto Oy:n kautta, joka ylläpitää Suomessa luottotietorekisteriä. Luottotietorekisteristä löytyvät merkinnät maksuhäiriöistä ja luottotietoja käytetään myös henkilön luotettavuuden, taloudellisen aseman ja sitoumusten hoitokyvyn arviointiin ja myös työnantajilla on mahdollisuus ja oikeus luottotietojen tarkistamiseen. Maksuhäiriömerkinnät luottotietoihin eivät synny kovin helposti vaan sen syntymiseen tarvitaan kuitenkin muutamia muistutuksia niin velkojalta, kuin perintätoimistolta. Luottotietojen menetys on helposti vältettävissä, maksamalla laskut ja lainat ajallaan on helpoin tapa välttää maksuhäiriöt.

Tarpeen vaatiessa yrityksillä ja yksityisillä henkilöillä on oikeus tarkistaa luottotiedot. Mikäli luottotietojen tarkistamiseen ei ole tarvetta ja toisen yksityishenkilön luottotietoja kysyy, syyllistyy rikokseen. On siis laitonta tarkistaa toisen henkilön luottotietoja ilman pätevää syytä. Pätevä syy on esimerkiksi asunnon vuokraus. Myös yrityksellä on oikeus tarkistaa työnhakijan luottotiedot työnhakutilanteessa.

Merkinnät luottotiedoissa pysyvät pahimmillaan monien vuosien ajan ja voivat vaikeuttaa elämää huomattavasti. Herkästi luottotietoja ei kuitenkaan menetä, ja omien luottotietojen tarkistus mahdollistaa välttämään luottotietojen menetyksen. Ilmaiseksi luottotiedot voi tarkistaa lähettämällä vapaamuotoisen pyynnön Suomen Asiakastieto Oy:lle tai käydä paikan päällä kysymässä tietoja.

Luottotietojen kysyminen ilman asianmukaista syytä on laitonta. Kuka tahansa voi siis kysyä kenen tahansa luottotietoja, mutta on laitonta alkaa tarkistaa toisen henkilön luottotietoja huvin vuoksi. Luottotiedot antavat tietoa siitä minkälainen maksuhäiriö historia henkilöllä on. Maksuhäiriön syntymisen jälkeen luottotietojen menettäminen voi vaikeuttaa elämää paljon. Jokapäiväisessä elämässä tämä näkyy esimerkiksi vuokra-asunnon saantina, pankki ei välttämättä myönnä lainaa ja puhelinoperaattorit eivät välttämättä myönnä muita kuin ennakkoon maksettuja liittymiä.

On suositeltavaa hoitaa luottotietojen tarkistus ilmaiseksi kerran kahdentoista kuukauden aikana. Näin pysyy selvillä siitä minkälainen oma maksuhistoria on ja mikäli omia luottotietoja on kyselty asiattomasti. Suomen Asiakastieto Oy:lla on rekisteri kaikista Suomen kansalaisista ja heidän luottotiedoistaan.

Leave A Response