Omien tietojen tarkistus

Omien tietojen tarkistus Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämästä luottotietorekisteristä on helppoa. Kerran kahdentoista kuukauden aikana se on ilmaista ja tiedot saa lähettämällä vapaamuotoisen kirjeen tai menemällä itse käymään paikan päällä.

Omien tietojen tarkistus on hyvä tapa pysyä selvillä siitä onko omia luottotietoja kyselty vääriin tarkoituksiin tai jos jotain maksuhäiriöitä on ilmestynyt jotka eivät todellisuudessa pidä paikkaansa. Luottotiedoilla tarkoitetaan henkilön maksuhistoriaa, ja luottorekisteristä löytyvät tiedot maksujen laiminlyönneistä. Luottotiedoilla ja niiden sisällöllä voi olla vaikutusta jokapäiväiseen elämään, ja sen takia on tärkeää huolehtia niiden kunnossapidosta maksamalla laskut ajoissa. Arkisimmillaan luottotietojen menetys voi näkyä asunnon vuokraus tilanteessa, luottokorttia tai esimerkiksi lainaa hakiessa.

Merkinnät luottotiedoissa pysyvät pahimmillaan monien vuosien ajan ja voivat vaikeuttaa elämää huomattavasti. Herkästi luottotietoja ei kuitenkaan menetä, ja omien tietojen tarkistus mahdollistaa välttämään luottotietojen menetyksen.

Tarpeen vaatiessa yrityksillä ja yksityisillä henkilöillä on oikeus tarkistaa luottotiedot. Mikäli luottotietojen tarkistamiseen ei ole tarvetta ja toisen yksityishenkilön luottotietoja kysyy, syyllistyy rikokseen. On siis laitonta tarkistaa toisen henkilön luottotietoja ilman pätevää syytä. Pätevä syy on esimerkiksi asunnon vuokraus. Myös yrityksellä on oikeus tarkistaa työnhakijan luottotiedot työnhakutilanteessa.

Luottotiedot vaikuttavat jokapäiväiseen elämään ja kun omien tietojen tarkistus on mahdollista kerran kahdentoista kuukauden aikana ilmaiseksi, on syytä käyttää se mahdollisuus ja pitää huolta omasta maksuhistoriasta. Jokapäiväinen elämä voi muuttua vaikeammaksi mikäli maksuhäiriö merkintöjä syntyy. Luottotietoja käytetään myös henkilön luotettavuuden, taloudellisen aseman ja sitoumusten hoitokyvyn arviointiin ja myös työnantajilla on mahdollisuus ja oikeus luottotietojen tarkistamiseen. Aina lainaa haettaessa luottotiedot tarkistetaan ja jopa puhelinliittymiä avattaessa luottotietojen tulisi olla puhtaat. Mikäli luottotiedoissa näkyy maksuhäiriömerkintöjä, voi olla että on mahdollista saada vain ennakkoon maksettuja puhelinliittymiä tai unelmien vuokra-asunto tai työpaikka voi jäädä saamatta.

Leave A Response