Tarkista luottotiedot ilmaiseksi

Luottotiedot antavat tietoa siitä minkälainen henkilön maksuhistoria on. Ne kuvaavat myös henkilön luotettavuutta, maksukykyä ja taloudellista asemaa. Siksi suositellaan että tarkista luottotiedot ilmaiseksi kerran kahdessatoista kuukaudessa Suomen Asiakastieto Oy:n sivuilta. Samalla on mahdollista saada selville jos omia luottotietoja on kyselty laittomasti.

Luottotietojen kysymiseen on oltava aina syy. Yritykset kysyvät usein yksityishenkilöiden luottotietoja jos kyseessä on lainan myöntäminen tai vaikka puhelinliittymän avaus. Jokapäiväisessä elämässä luottotietoja voi tarvita esimerkiksi vuokra-asunnon saamiseen. Merkinnät luottotietoihin eivät synny helposti mutta välillä merkintä voi syntyä huomaamatta. Siitä syystä koska on mahdollisuus, tarkista luottotiedot ilmaiseksi kahdentoista kuukauden välein. Samalla on mahdollista saada tietoon ketkä omia luottotietoja ovat kyselleet ja mistä syystä. Ihanteellinen tilanne on silloin kun maksuhäiriöitä ei luottotiedoissa ole eli luottotiedot ovat puhtaat.

Maksuhäiriömerkintä ei synny helpolla vaan  ennen sen syntymistä henkilöä on muistutettu useilla muistutuskirjeillä ja yritetty saada maksua maksetuksi. Mikäli kuitenkin edetään pisteeseen että maksettavat menevät perintään, on suositeltavaa ottaa yhteyttä velkojaan ja yritettävä sopia maksusuunnitelmasta. Velkojat ovat usein tähän myönteisiä, sillä perintäprosessit ovat usein pitkiä ja aikaa vieviä. Maksuhäiriön syntymisen jälkeen luottotietojen menettäminen voi vaikeuttaa elämää paljon. Jokapäiväisessä elämässä tämä näkyy esimerkiksi vuokra-asunnon saantina, pankki ei välttämättä myönnä lainaa ja puhelinoperaattorit eivät välttämättä myönnä kuin ennakkoon maksettuja liittymiä.

Suomen Asiakastieto Oy pitää siis yllä rekisteriä kaikkien suomalaisten luottotiedoista. Luottotietojen tarkistaminen on mahdollista joko henkilöllä itse tai toisen tarkistamana. Toisen henkilön tai yrityksen on mahdollista tarkistaa luottotiedot jos kyseessä on esimerkiksi asunnon vuokraus tai lainan myöntö. Toisen henkilön luottotietojen kysely ilman lainmukaista perustetta on kuitenkin rikos tai rikkomus ja siitä voi joutua vastuuseen. Kerran kahdentoista kuukauden aikana on mahdollista tarkistaa omat luottotiedot ilmaiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa vapaamuotoisen kirjeen lähettämistä Suomen asiakastieto Oy:lle tai paikan päälle menemistä.

Leave A Response