Tarkista luottotiedot

Luottotietoja tarkistetaan kun halutaan saada selville tietoa henkilön tai yrityksen maksuhistoriasta. Saamalla selville minkälainen maksuhistoria on ollut aikaisemmin, voidaan arvioida luotettavuutta, maksukykyä ja taloudellista asemaa. Ilman pätevää syytä luottotietoja ei kuitenkaan voi tarkistaa. Esimerkiksi työnantajalla on oikeus tarkistaa työntekijän luottotiedot, mutta kaverilla ei hyvin vuoksi ole oikeutta tarkistaa toisen henkilön luottotietoja pelkästä mielenkiinnosta. Mikäli toisen henkilön luottotietoja kyselee ilman pätevää syytä, syyllistyy rikokseen ja voi joutua vastaamaan siitä.

Kun tarve tietojen tarkistamiseen tulee, tarkista luottotiedot omatieto.fi sivustolta. Suomessa Suomen Asiakastieto Oy ylläpitää rekisteriä suomalaisten luottotiedoista. Sivustolta voi kysyä myös omia luottotietojaan, mikä on kaikille sallittua. Merkinnät luottotietoihin eivät synny helposti, vaan vaativat useamman maksumuistutuksen ja saatavien siirtämisen perintään ennen kuin merkinnät syntyvät. Omalla toiminnallaan on siis mahdollista vaikuttaa paljon luottotietojensa puhtaana säilymiseen.

Yritykset ja yksityishenkilöt tarkistavat luottotietoja esimerkiksi asunnonvuokraus tilanteissa, lainan myöntämisessä ja jopa puhelinliittymän avaus tilanteessa. Luottotiedot antavat kattavasti tietoa henkilön maksuhistoriasta ja niitä käytetään usein kun halutaan arvioida henkilön taloudellista asemaa, maksukykyä ja luotettavuutta. Luottotietojen menettäminen voi vaikeuttaa myös työpaikan saantia. Työnantajilla on oikeus tarkistaa työntekijän luottotiedot. Luottotietojen tarkistus tilanteessa tarvitaan aina syy ja kyseltäessä on ilmoitettava käyttötarkoitus.

On suositeltavaa että tarkista luottotiedot säännöllisesti. Samalla on mahdollista saada tietää ketkä ovat kyselleet luottotietoja. Käytännössä tämä tarkoittaa vapaamuotoisen kirjeen lähettämistä Suomen asiakastieto Oy:lle tai paikan päälle menemistä. Ihanteellinen tilanne on silloin kun maksuhäiriöitä ei luottotiedoissa ole eli luottotiedot ovat puhtaat.

Suomen Asiakastieto Oy pitää siis yllä rekisteriä kaikkien suomalaisten luottotiedoista. Luottotietojen tarkistaminen on mahdollista joko henkilöllä itse tai toisen tarkistamana. Toisen henkilön tai yrityksen on mahdollista tarkista luottotiedot jos kyseessä on esimerkiksi asunnon vuokraus tai lainan myöntö. Toisen henkilön luottotietojen kysely ilman lainmukaista perustetta on kuitenkin rikos tai rikkomus ja siitä voi joutua vastuuseen.

Leave A Response