Tarkista omat luottotiedot

On suositeltavaa että tarkista omat luottotiedot säännöllisesti. Näin vältytään ikäviltä maksuhäiriömerkinnöiltä, jotka ovat voineet syntyä aiheetta ja huomaamatta. Samalla kun omia luottotietoja kysyy voi saada selville, ketkä omia luottotietoja ovat kyselleet ja onko niitä kyselty ilman asianmukaista syytä.

Luottotiedoilla tarkoitetaan henkilön maksuhistoriaa. Luottotietojen tilalla voidaan arvioida henkilön tai yrityksen luotettavuutta, maksukykyä ja taloudellista asemaa. Esimerkiksi työnantajat tarkistavat usein työntekijän luottotiedot, jotta saataisiin mahdollisimman paljon tietoa työntekijästä. Tarkista omat luottotiedot, jotta vältytään yllätyksiltä.

Luottotietojen menettäminen ja maksuhäiriömerkintöjen syntyminen voi pahimmillaan vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Yllättävän monessa tilanteessa yritykset tarkistavat yksityishenkilöiden luottotietojen tilan. Unelmien työpaikka voi jäädä saamatta. Vuokranantajilla on oikeus tarkistaa tulevan vuokralaisensa luottotiedot, ja jopa puhelinliittymän saaminen voi jäädä haaveeksi, jos luottotiedot eivät ole kunnossa, tai saatetaan myöntää vain ennakkoon maksettuja puhelinliittymiä. Myös lainansaaminen jää usein haaveeksi, mikäli luottotiedot ovat menneet. . Toisen henkilön luottotietojen kysely ilman lainmukaista perustetta on rikos tai rikkomus, josta kyselijä voi joutua vastuuseen.

Maksamalla laskut ajallaan on ensimmäinen ja helpoin tapa välttää maksuhäiriöt. Mikäli lasku josta luottotietomerkinnät ovat aiheutuneet on aiheeton, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä velkojaan. Mikäli perintäkirje on kuitenkin ehtinyt saapua, kannattaa pikimmiten alkaa suunnitella maksusuunnitelmaa velkojan kanssa ottamalla häneen yhteyttä.

Suomen Asiakastieto Oy ylläpitää luottotietorekisteriä kaikista henkilöistä. Tarkista omat luottotiedot nettisivuilta tai käymällä paikanpäällä. Luottotietojen tarkistaminen on mahdollista joko henkilöllä itse tai toisen tarkistamana. Toisen henkilön tai yrityksen on mahdollista tarkistaa luottotiedot jos kyseessä on esimerkiksi asunnon vuokraus tai lainan myöntö. Toisen henkilön luottotietojen kysely ilman lainmukaista perustetta on kuitenkin rikos tai rikkomus ja siitä voi joutua vastuuseen.

Leave A Response